Luchtgeweer

door Louis Nijsten

Wat is een luchtgeweer?

Vroeger moest je voor elk schot eerst je geweer spannen. In het begin had je de “knikloop-buksen”. Om deze wapens te spannen moest je de loop omlaag knikken, waardoor er een veer gespannen werd die vervolgens de luchtaandrijving verzorgde. De opvolging daarvan waren de “zij-spanners”. Deze wapens werkten eigenlijk op dezelfde manier als de knikloopgeweren, met het verschil dat de loop niet meer werd geknikt, maar een spanhendel aan de zijkant van het wapen werd gerealiseerd. Deze wapens worden nog steeds vaak gebruikt op verenigingen als verenigingswapen (Ook bij S.V. Grensschutters).

Na deze periode, kwam er een periode met geweren die een compressiekamer hadden. Dit houd in dat er bij het spannen van het wapen geen veer meer wordt strakgetrokken, maar een zuiger lucht comprimeert. Deze lucht wordt dan in een compressiekamer gehouden. Op het moment dat je de trekker overhaalt, gaat het ventiel in deze kamer open en kan de lucht zijn weg richting de loop gaan. Dit soort wapens is vele malen nauwkeuriger dan de veerspanwapens van daarvoor. Verder voordeel is dat de terugslag van het wapen nog amper merkbaar is, dit in tegenstelling tot de veerspangeweren waarbij tijdens het schot een behoorlijke beweging in het wapen merkbaar is (de veer/zuiger die losgelaten wordt)

De laatst 20 wordt op hoger niveau gebruik gemaakt een nieuwer type wapen, dat nog steeds gebruikt wordt: het persluchtwapen. Het wapen is eigenlijk identiek aan de zijspanners, met het verschil dat de wapens niet meer gespannen hoeven te worden. Dit is een groot voordeel aangezien het spannen van het wapen toch enige kracht vereist. Onder de loop zit nu een persluchtcilinder gebouwd, die de lucht naar een reduceerventiel leidt, waar de persluchtdruk wordt verkleint van 200 of 300 Bar, naar zo’n 80 Bar (de druk die nodig is om de juiste snelheid te bereiken).

Ook is er een generatie wapens geweest, net voor de persluchtwapens, die werkten op CO2. Echter waren deze wapens minder nauwkeurig dan de huidige persluchtwapens, ook was de manier om de CO2 cilinder te vullen erg omslachtig: om voldoende gas in de cilinder te kunnen krijgen, moest je deze eerst een half uur in de vriezer leggen. Als je dit dan vergeten was, kon je niet even snel vullen. Met de huidige generatie persluchtwapens kun je de cilinder losdraaien en op een persluchtfles vullen, zonder deze eerst te hoeven koelen. Doordat het gas een andere druk heeft bij verschillende temperaturen, is het dus ook niet constant bij wisselende buitentemperaturen. Denk maar eens aan een warme wedstrijd in Spanje, 40 graden is geen uitzondering. Of het tegenovergestelde in een slecht geïsoleerde schietbaan in de winter, waar men bezuinigd op de stookkosten kan het zo maar net 5 graden zijn.

Het wordt dan erg moeilijk om de juiste munitie te vinden, aangezien dit mede afhankelijk is van de snelheid van het wapen (die vervolgens weer afhankelijk is van de buitentemperatuur).Volgt u het nog? Genoeg over de technische kant.

Waarom schietkleding?

Waarschijnlijk is het al op de foto’s opgevallen dat er speciale schietkleding gedragen wordt. Veel mensen denken dat deze kleding is als bescherming, net als een kogelvrij vest. Dit is echter niet het geval. De schietpakken zijn bedoeld om meer stabiliteit uit de schiethouding te halen. De oudere pakken zijn van geïmpregneerd canvas gemaakt, sinds 2007 zijn er nieuwe soorten materialen op de markt, allemaal gebaseerd op kunststof. Het materiaal van de pakken is redelijk stijf, uiteraard is hieraan een grens gesteld en een meetapparaat ontwikkeld om dit te testen. Dit is ook de reden waarom men de nieuwe schietpakken maakt met kunststofvezels: de stijfheid van de canvas pakken varieert bij temperatuur en luchtvochtigheid. Aangezien, zoals waarschijnlijk bij elke sport, wij met het materiaal tot het uiterste gaan binnen de grenzen van de regelgeving is het niet handig als het pak dan ineens na een wedstrijd afgekeurd wordt. De kunststof pakken zijn bij alle weersomstandigheden gelijk qua structuur en stijfheid.

Verder gebruiken we nog speciale schoenen, deze hebben een vlakke, vierkante, zool. Dit in tegenstelling tot normale schoenen, die hebben ronde zolen zodat je makkelijker kunt lopen.

Omdat het geweer op de hand drukt en bij liggend zelfs in de hand (via de handstop) wordt er gebruik gemaakt van een schiethandschoen. Dit is een handschoen die flink wat vulling heeft om de pijn die hierdoor kan ontstaan zo min mogelijk te maken.

Meer info over 10 meter luchtgeweer op Wikipedia.

©2011 - 2015 S.V. Grensschutters Maastricht - Disclaimer - Ontworpen met behulp van Wordpress door Demian Geven